Castellers de Caldes

Història

Quan l’any 1995 un grup de joves pertanyents al Ball de Diables de Caldes proposen que com activitat lúdica d’aquell any per la Capvuitada podrien intentar fer un castell, no s’imaginaven les conseqüències que comportaria aquella idea mig en broma i amb pocs assaigs fan un 3d5 a l’aplec del Remei. L’experiència castellera havia d’acabar en aquell moment però el que no s’esperaven era l’expectació que es crearia entre la gent del poble, fet que va motivar que durant aquell hivern es comencés a plantejar seriosament la possibilitat de crear una nova colla.

S’inicia una aventura en què es compensa la manca de coneixements amb grans dosis d’il·lusió i tossuderia. Gràcies a la col·laboració d’antics membres del extingits Castellers de Montmeló i l’assessorament d’alguns membres de Xics de Granollers la colla embrionària comença a assajar al centre cívic per intentar formalitzar-se.

No va ser fins l’octubre de l’any 1996 a la Festa Major, apadrinats per Xics de Granollers i Tirallongues de Manresa que els Castellers de Caldes es presenten de forma oficial amb la nostra camisa verd ampolla.

L’any 2001 els Castellers de Caldes estàvem consolidats com a colla, però ens faltava un aspecte molt important, tenir un local fix on poder assajar amb tranquil·litat i seguretat. Amb l’esforç de tots i canviant-nos les faixes per les granotes, els pics i les pales vam anar transformant un magatzem de deixalles municipals en casa nostra. Perquè el local no és només el lloc on assagem, és la nostra seu social on a part de castells hi fem tota mena d’actes festius. Enrere quedaven els anys nòmades voltant per escoles, centre cívic, places i l’aparcament de la Bucbonera.

Les temporades van passant

Anava passant el temps i a força d’assaigs van augmentant els coneixements i l’experiència d’una colla que volia créixer, i així van anar arribant els resultats: 3d6,4d6,4d6a (97), 2d6 (98), pilar de 5 carregat (99), pilar 5 descarregat, 5d6 (00), 3d7 (01).

La de l’any 2002 continua sent de moment la millor temporada dels calderins en la qual van poder descarregar el 3d7, el 4d7 i 3 pilars de 5 al llarg de l’any.

Des d’aquell moment àlgid la colla s’ha mantingut a un nivell estable, amb els corresponents alts i baixos, aconseguint puntualment carregar un parell de 3d7 més les temporades (2005 i 2006 ) i descarregant un total de 13 pilars de 5, però portant castells de sis a totes les places on han actuat i descarregant-ne tota la seva gamma, especialment el 2d6 castell al qual la colla li té un afecte especial o el 5d6 castell que motiva molt a la canalla i que ens agrada molt portar a plaça.

La colla ha anat creixent fins al punt de ser una entitat important del poble, molt participativa a les seves festes i gràcies a això a Caldes, i en especial a la plaça de la Font de Lleó, s’hi han pogut veure molts castells, els més alts de gamma de vuit aixecats pels Bordegassos de Vilanova, Capgrossos de Mataró i Minyons de Terrassa, que han permès que tant la gent del poble com els turistes termals hagin pogut gaudir en directe de l’emoció i l'espectacularitat de les diades castelleres contribuint així a fer difusió i crear afició en una vila que anteriorment no n’havia vist mai.

Quinzè aniversari

El 2011 la colla va celebrar el seus quinze anys, tot un mèrit per una colla d’un poble que en què la cultura castellera no hi està massa arrelada i que ha mantingut una línia molt modesta sense caure en el desencant. I això fa que ens sentim molt orgullosos de la feina realitzada i que estiguem molt agraïts a totes aquelles persones que durant aquests anys han fet possible que els Castellers de Caldes encara avui lluïm la camisa verd ampolla per les places, des dels castellers pioners, a totes aquelles persones que han format part de la colla en algun moment, a la gent que desinteressadament ens ha ajudat, i al públic que ens ve a veure i ens dóna força per seguir endavant.

Colla de set

El 2012 la colla va fer un canvi brutal i va ser un any on va entrar moltíssima gent nova i això va fer que la colla augmentés. Gràcies a tots els nous efectius, els assajos van millorar molt i ens vam poder plantejar seriosament els castells de 7 pisos.

Amb les ganes i la motivació de la colla vam poder descarregar per primer cop a la història el 3d7 i el 4d7 en una mateixa diada, i finalment, vam descarregar 14 castells de 7 en una sola temporada i així convertint-nos oficialment en colla de 7 reconeguda per la Coordinadora de les Colles Castelleres de Catalunya.

Això no va ser tot, ja que vam mantenir un bon nivell descarregant el 2d6 en moltes ocasions, el 5d6 per Festa Major i com a novetat també vam estrenar el 7d6 i el 3d6xs.

L'any 2013 no va ser menys i la colla va seguir amb l'evolució començada el 2012, fent més castells de gamma de 7 que mai, assolint per primera vegada el 3d7a i descarregant tants 5d6 com en tota la seva història. També va consolidar el Pilar de 5 i el 3d6 per sota (estrenat el 2012). L’any 2014 la colla va seguir amb la mateixa línia de castells de 7 que els dos anys anteriors, i amb una consolidació del pilar de 5 i de tota la gamma de castells de 6.

El 2015 es va fer la millor temporada fins al moment, descarregant per primera vegada el 4d7a i el 5d7, juntament amb el 3d7a i pd5 en una mateixa diada. Aquell any es va fer el rècord de castells de 7 en una temporada, i per primera vegada es portaven 3 castells de 7 i mig a plaça.

Del 2016 al 2019 la colla va mantenir els castells bàsics de 7 i en alguna ocasió es va fer el 3d7a.

25è Aniversari amb pandèmia

El 2020, amb l’arribada de la pandèmia de la COVID-19, l’activitat castellera es va aturar després d’haver fet el 3d7 més matiner de la història. Amb el 25è aniversari de la colla, al mes de maig del 2021 vam recuperar l’activitat castellera, tot i les restriccions per la pandèmia, que van seguir presents fins a mitjans de la temporada 2022, on els castells s'havien de fer amb mascareta.

La temporada 2023 va ser la primera després de la pandèmia de la COVID-19 que es va poder fer sense cap restricció.

Junta tècnica
Cap de colla: Pau Dudekula
Sots-Cap de colla: Arnau Torrent
Equip de pinyes: Moisès Folch, Agustí Bosser, Francisco Nieto, Santi Vilà, Jaume Carriet, Albert Monràs
Equip de canalla: Judith Campos, Marta Castilla, Pau Dudekula, 
Equip de troncs: Pau Dudekula, Arnau Torrent, Agustí Bosser
Equip Formació: Arnau Torrent, Laura Matas, Francesc Cerdà, Gemma Vall, Mercè Pallarès

Junta directiva
Presidència: Dídac Mayol
Secretaria: Núria Solé
Tresoreria: Raquel Almazán i Carme Sampere
Relacions públiques amb colles: Francesc Cerdà
Vocals Tècnica: Pau Dudekula i Arnau Torrent
Vocal Local: Francisco Nieto
Vocal Sanitat: Joan Moreno i Núria Solé
Vocal Músics: Francesc Roca

Documentació de la colla

Estatuts Castellers de Caldes

Reglament Règim Intern Colla


Històric

Ser casteller sovint no és fàcil, requereix temps, dedicació, moltes ganes, empenta i perseverança. Tot i així, un cop a dins, descobreixes un món nou. Un món de treball en equip, d'objectius comuns, d'amistats, de gresca i diversió i de felicitat compartida quan veus que els esforços de tots han merescut la pena. Si tens curiositat per conèixer la colla, no ho dubtis, t'esperem amb els braços oberts.